Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletno stran dri.si družbe DRI upravljanje investicij, d. o. o. Spletna stran dri.si je delno skladna z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.
Pri razvoju spletnih strani sledimo smernicam WCAG 2.0 ali WCAG 2.1 (angl. Web Content Acessibility Guidelines), ki se delijo na tri ravni Skladne vsebine: A, AA in AAA. V DRI upravljanje investicij, d. o. o. se trudimo biti skladni najmanj z ravnjo AA.

Dostopnost spletišča

Trenutno spletna stran dri.si še ne ustreza vsem zahtevam iz Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, saj smo v postopku menjave uredniškega sistema spletne strani, ki bo omogočil prilagoditev zakonskim zahtevam. Spletno stran bomo kmalu prilagodili zakonskim zahtevam.

Spletno stran bomo zasnovali tako, da bo s prilagajanjem različnih načinov dostopna vsem obiskovalcem spletnega mesta in da bo njihova izkušnja čim bolj pozitivna. Dostopnost bomo na podlagi samoocene oblikovali v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij

Stopnja dostopnosti

Spletno mesto bo napisano v jeziku HTML5 in bo uporabljalo CSS3 stilske predloge (angl. Cascading Style Sheets) za oblikovanje spletnih strani.  Za interakcije in določene funkcionalnosti se bo uporabljala jQuery JavaScript knjižnica. Delovanje in izgled spletnih strani bo preverjeno v vseh popularnejših starejših in novejših brskalnikih ter na različnih napravah in operacijskih sistemih.
Spletno mesto je zasnovano tako, da bi bilo dostopno in uporabniško prijazno vsem spletnim obiskovalcem. Izdelano bo z upoštevanjem smernic ravni AA in AAA za dostopnost spletnih vsebin po standardu WCAG 2.1. (angl. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1). Spletne strani bodo tudi skladne s srednjim nivojem AA in nadgrajene z nekaterimi zahtevami visokega nivoja AAA, ki osebam z omejitvami dodatno izboljšajo uporabniško izkušnjo.
Za kompatibilnost spletnih strani s podpornimi tehnologijami in dostopnost s pripomočki, kot so bralniki zaslona, bo spletno mesto upoštevalo smernice specifikacije WAI-ARIA (angl. Web Accessibility Initiative – Assistive Rich Internet Applications). V HTML kodi spletnih strani bodo tako dodani opisi in atributi z dodatnimi informacijami za namenske aplikacije oziroma bralnike. Primeri so alternativni teksti za grafične elemente, oznake vnosnih polj in gumbov ter podobno.
Dodatna pomoč v obliki namigov pri vnosnih poljih, gumbih in povezavah bo namenjena manj veščim uporabnikom spleta. 

Funkcije dostopnosti

Del spletnega mesta bo posebno orodje, ki omogoča dodatne funkcije dostopnosti spletnega mesta. Prikazalo se bo ob kliku na ikono dostopnosti v spodnjem desnem kotu. Uporabniku bo omogočeno:

 • olajšana navigacija s tipkami na tipkovnici,
 • uporaba večjega kazalca miške, v beli ali črni barvi,
 • svetel in temen kontrast,
 • prikaz barv v sivinah,
 • uporaba standardne pisave, primernejše za osebe z disleksijo,
 • večja velikost pisave/odebeljena pisava,
 • poudarjene povezave.

Obiskovalcem bo uporaba spletnega mesta dodatno olajšana z bližnjicami na tipkovnici:

 • prikaz možnosti dostopnosti (Ctrl + U),
 • prikaz zemljevida spletnih strani (Ctrl + Alt + K),
 • skok na glavno vsebino (Ctrl + Alt + V),
 • vrnitev na domačo stran (Ctrl + Alt + D),
 • zaprtje pojavnega okna / menija (Esc),
 • premik fokusa na naslednji element (Tab),
 • premik fokusa na prejšnji element (Shift + Tab),
 • potrditev fokusiranega elementa (Enter),
 • označevanje/odznačevanje fokusiranega elementa (Preslednica).

Splošno o drugih nedostopnih vsebinah

V DRI upravljanje investicij, d. o. o., se nenehno trudimo izboljšati uporabniško izkušnjo za naše uporabnike in v skladu s tem sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti.
Kljub temu nekatere objavljene vsebine v trenutni fazi prilagoditve spletišča še ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Povratne in kontaktne informacije

Veseli bomo informacij o uporabniški izkušnji na spletnem mestu, kot tudi vaše prošnje o morebitnih dodatnih prilagoditvah spletnega mesta za ranljive skupine. Prav tako pa nas lahko obvestite o morebitnih primerih neskladne vsebine z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, mi pa jih bomo skušali izboljšati oziroma vam bomo omogočili alternativne vire dostopa.
Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Vse informacije, ki so dostopne na spletnih straneh DRI upravljanje investicij, d. o. o., lahko dobite:

1. Na telefonu: 01 306 81 00
2. na elektornskem naslovu: info@dri.si
3. osebno na DRI upravljanje investicij, d.o.o. (Kotnikova ulica 40, 1000 Ljubljana).

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 20. aprila 2023 na podlagi samoocene.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
01 555 58 48
gp.irsid@gov.si