1. Razstava v Mednarodnem grafičnem likovnem centru: Zmago Jeraj, Z visokim korakom prestopim okensko polico

Razstava predstavlja izbrane slike, fotografije in grafike iz zgodnje zrele faze opusa, ko se je umetnik ukvarjal z odnosom in prehajanjem med notranjim in zunanjim prostorom, med zaprtim in odprtim. Posebnost razstave je inovativna postavitev, ki poskuša z osvetlitvijo in avtentičnim pohištvom iz šestdesetih let dvodimenzionalnost umetnikovih del prenesti v tridimenzionalen prostor.
Ob razstavi je za obiskovalce na voljo tudi posebni ustvarjalni in senzornomeditativni kotiček Skriti vrt. Meditativna črna soba ima posebej oblikovan vonj, zvok in svetlobo; namenjena je umiritvi misli, sprostitvi, meditaciji, čuječnosti.

Prijave na dogodke so zaključene!

 

 

2. Ogled Švicarije

Leseno gostišče, ki se ga je zaradi videza prijelo ime Švicarija, so odprli leta 1835. Stavba je bila v svoji razgibani zgodovini hotel, zbirališče kulturnikov in bohemov, prizorišče shodov; kasneje so se sem preselili ruski emigranti. Med ogledom hiše bomo obiskali ateljeje, ki jih naseljujejo Ana Sluga, Anja Jerčič Jakob, Miha Štrukelj in Silvester Plotajs Sicoe.

Prijave na dogodke so zaključene!

 

 

3. Demonstracija grafične tehnike v Mednarodnem grafičnem likovnem centru

Kratek in privlačen vpogled v proces nastajanja umetniške grafike. Vodja ateljeja bo predstavil in demonstriral tehniko sitotiska ter pri tem razložil, kako se pripravi matrica ter kako poteka postopek tiskanja. Udeleženci se lahko sami preizkusijo pri tiskanju.

Prijave na dogodke so zaključene!

 

 

4. Kiparska dediščina v parku Tivoli

V Tivoliju je več kot 40 kiparskih del. Med vodenim sprehodom bomo spoznali izbor najbolj znanih in zanimivih skulptur v okolici MGLC in vzdolž promenade (Jakopičevega sprehajališča) ter s tem razkrivali – ne zgolj kiparske podobe Tivolija, pač pa tudi njegovo socialno, kulturno in družabno zgodovino.

Prijave na dogodke so zaključene!

 

 

5. Kulturne in naravne znamenitosti parka Tivoli

Pravijo, da niste zares obiskali New Yorka, če se niste sprehodili skozi njegov centralni park in podobno trdimo za Ljubljano. Ta namreč diha s Tivolijem in Tivoli diha za Ljubljano. Tu je ribnik, fenološki park, in tu sta rožni vrt in rastlinjak. Ste vedeli, da je v Tičistanu dovoljeno krmiti ptice in veverice?

Prijave na dogodke so zaključene!

 

 

6. Umetniška zbirka Kroples v NARODNI GALERIJI 

Umetniško zbirko Kroples odlikujejo izjemna kakovost in izbran okus. Na ogled je izbor 66 umetnin 30 slovenskih umetnic in umetnikov, ki so delovali v drugi polovici 19. in v 20. stoletju - med njimi Ivane Kobilca, slovenskih impresionistov, Maksima Gasparija, Gvidona Birolla, Franceta in Toneta Kralja, Gojmirja Antona Kosa, Maksima Sedeja, Metke Krašovec, Zorana Mušiča.

Prijave na dogodke so zaključene!

 

 

7. STALNA ZBIRKA NARODNE GALERIJE

Narodna galerija je osrednja nacionalna ustanova za starejšo umetnost v Sloveniji, ki hrani največjo zbirko likovnih del na slovenskem ozemlju. Spoznajte temeljne umetnine, ki jih predstavljamo javnosti – od Kofetarice in Poletja Ivane Kobilca, do Sejalca in Rdečega Parazola slovenskih impresionistov. Spoznajte kako, kdaj, zakaj so nastajala dela, ki jih danes štejemo med neprecenljivo dediščino naroda.

Prijave na dogodke so zaključene!

 

 

8. RAZSTAVA SREBRNE IGRE SARAJEVO 1984 OB 40. OBLETNICI OLIMPIJSKIH IGER V SARAJEVU V MUZEJU NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE

Razstava nas ponese na nostalgično popotovanje v leto 1984, čas zimskih olimpijskih iger, ki jih je gostila Jugoslavija. Na razstavi je 300 originalnih predmetov, ki skupaj s fotografijami in videovsebinami predstavljajo takratno olimpijsko vzdušje. Razstava odstira zgodbe in pričevanja športnikov, športnih delavcev, strokovnjakov in funkcionarjev.

Prijave na dogodke so zaključene!

 

 

9. STALNA RAZSTAVA SLOVENCI V XX. STOLETJU V MUZEJU NOVEJŠE IN SODOBNE ZGODOVINE SLOVENIJE

Dvajseto stoletje sodi med najburnejša obdobja slovenske zgodovine in skoznje nas popelje razstavna pripoved. Slovenci smo v tem času zamenjali nekaj držav in državnih ureditev, preživeli dve svetovni vojni, se vključili v tehnološko revolucijo, v zadnji, osamosvojitveni vojni pa dosegli samostojno državo.

Prijave na dogodke so zaključene!

 

 

10. Ogled gradbišča Ilirija

Predstavitev projekta in vodeni ogled gradbišča novega športnega centra Ilirija, kjer si bomo v družbi vodij gradbišča ogledali, kako se projekt spreminja v oprijemljivo realnost in bliža skorajšnji otvoritvi. Vodi predstavnik Makro 5 gradnje.

Prijave na dogodke so zaključene!