29. 07. 2016

V teh dneh se zaključuje pilotni projekt Ministrstva za infrastrukturo in Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI), v okviru katerega se na vozišče regionalne ceste Podpeč–Rakitna nameščajo posebne talne označbe, namenjene izboljšanju prometne varnosti motoristov in ostalih udeležencev v prometu. Pilotni projekt je zasnoval in koordiniral strokovni tim DRI upravljanje investicij - v okviru svetovalnih storitev s področja prometne varnosti, ki jih izvaja za DRSI.

Povod za izvedbo ukrepa je bilo nenehno povečevanje števila motoristov na tem odseku. V poletnih mesecih motoristi predstavljajo okoli 7 % vseh udeležencev v motoriziranem prometu, med vikendi pa njihov delež preseže tudi 10 %, kar pomeni do 200 motoristov na dan. Na cestah primerljive kategorije motoristi praviloma predstavljajo največ 1-2 % vsega prometa. Ob povečanem številu motoristov je poslabšanju ravni prometne varnosti botrovalo tudi dejstvo, da so nekateri cesto uporabljali kot dirkališče in s tem dodatno ogrožali sebe in ostale udeležence v prometu.

Namen talnih označb je voznike motornih koles v nepreglednih levih krivinah (v smeri vožnje) usmeriti stran od sredinske črte in hkrati umiriti hitrost vožnje ter tako zmanjšati možnost trka motorista z drugim udeležencem v prometu.

Pilotni projekt je rezultat sodelovanja s prometnimi strokovnjaki iz Avstrije, kjer so bili ukrepi že izvedeni in že kažejo pozitivne rezultate. V kolikor se bo tudi ukrep na odseku Podpeč–Rakitna izkazal kot učinkovit, bodo podobne označbe izvedene tudi drugod po Sloveniji.

Nazaj